Odborná stáž žiakov SOŠ stavebnej Žilina v cyperskom Limassole

V dňoch 10.6.- 24.6.2024 navštívila skupina piatich žiakov zo študijného odboru technik energetických zariadení budov južnú časť tretieho najväčšieho ostrova v Stredozemnom mori, ostrov Cyprus. Dvojtýždňová odborná stáž sa uskutočnila v rámci programu Erasmus+. Žiaci boli ubytovaní uprostred rozľahlého pobrežného mesta Limassol/Lemesos (má viac ako 100 tisíc obyvateľov), v hoteli Tasiana. Žiaci boli rozdelení do dvoch pracovných skupín. Dvaja pracovali v hoteli Kapetanios, ďalší traja na farme Kleos.

Kapetanios Limassol je 3-hviezdičkový hotel, ktorý sa nachádza, neďaleko od pláže a v pešej vzdialenosti od centra starého mesta. Hotel má 94 plne klimatizovaných a zrekonštruovaných izieb, ktoré ponúkajú kvalitu a komfort. K vybaveniu hotela patrí lobby, bar, reštaurácia, bar pri bazéne, dva bazény (jeden vnútorný), sauna, vírivka, posilňovňou a konferenčná miestnosť.

Žiaci vykonávali pod odborným dozorom napríklad práce na kontrole funkčnosti a pri údržbe solárnych panelov na streche hotela, kontrolovali klimatizačné zariadenie, vymieňali filtre na vodu, podieľali sa na drobných opravách zariadení v objekte hotela.

Kleos Educational Model Farm je najnovšou inovatívnou iniciatívou spoločnosti ShipCon.  Je to projekt sebestačnej vzdelávacej farmy – poľnohospodárskej a živočíšnej – na okraji Limassolu, v známej oblasti Parekklisia. Farma Kleos sa rozprestiera na ploche viac ako 10 000 metrov štvorcových a má množstvo rôznych stredomorských stromov, rôznych druhov bobúľ, arónie, goji, ako aj rôznych bylín, ako je oregano, rozmarín, bazalka, mäta pieporná,…Okrem toho v Kleose vítajú študentov Erasmus+ zo širokej škály oblastí, ako je stavebníctvo, údržba, spracovanie dreva, kulinárstvo, starostlivosť o zvieratá, poľnohospodárstvo/agronómovia, zavlažovanie, aby sme vymenovali aspoň niektoré oblasti. Stojí za zmienku, že ubytovanie je  v domoch postavených z tradičných prírodných stavebných materiálov na ostrove, z kameňa a dreva.

Naši žiaci zapájali vodovodný systém a čistili filtračné zariadenia na vodu, menili zariaďovacie predmety v izbách hotela, pripravovali zásuvkové obvody v objekte, zapojili sa do inštalácie a pripájania solárnych panelov, montovali exteriérové LED osvetlenie budovy a vykonávali aj ďalšie drobné práce a opravy na objekte farmy.

Samozrejme, pobyty Erasmus nie sú len o práci, ale aj o nadväzovaní priateľstiev s mladými ľuďmi z iných krajín a o spoznávaní iných kultúr, rozširovaní obzorov mladých ľudí. Okrem prehliadky centra mesta Limassol sme sa viackrát kúpali v mori, či aspoň v hotelovom bazéne. Keďže v hoteli Tasiana boli zabezpečené iba raňajky, mali sme možnosť denne vyskúšať stravu vo viacerých okolitých reštauráciách. Asi našou najobľúbenejšou sa stala Sýrska reštaurácia, ktorej menu je spojením arabskej a stredomorskej kuchyne.

V posledný deň pobytu sa uskutočnilo stretnutie so zástupkyňou partnerskej spoločnosti Shipcon, na ktorom obe strany zhodnotili pobyt a jeho prínosy. Možno konštatovať, že žiaci svojím prístupom k práci a vystupovaním, dobre reprezentovali SOŠ stavebnú v Žiline. Ako doklad o úspešnom absolvovaní pracovnej stáže obdržali na záver certifikáty.

Zapojenie sa do programu Erasmus+ umožňuje našej škole poskytovať žiakom možnosti spoznávať európske krajiny, získať nové pracovné zručnosti, zdokonaľovať sa v komunikácii v anglickom jazyku a tak prispieť k ich osobnostnému rozvoju.