Barmanská súťaž vo Vysokých Tatrách

Aká  je najlepšia príležitosť zviditeľniť svoje barmanské umenie?  No predsa na barmanskej súťaži. A keďže posledné roky, vzhľadom na pandémiu sme nemali až také možnosti prezentovať sa, uvítali sme ponuku zúčastniť sa Juniorskej eliminačnej barmanskej súťaže o titul barmana roka 2021 SkBA JUNIOR CUP 2022 – Vysoké Tatry Kategória KLASIK JUNIOR .

Súťaž sa konala 20. 04 – 21. 04. 2022 v malebnej scenérii Vysokých Tatier v hoteli Sorea Hutník I. Zúčastnilo sa jej 28 súťažiacich z 15 škôl. Našu školu prezentovalo dvojčlenné družstvo: Mária Pilarčíková žiačka 2. ročníka HA a Roman Húšťava žiak 5. ročníka HA pod vedením MOV Mgr. Miroslavy Hrabušovej. Súťaž prebiehala dvojkolovo – kategória Soft drink a kategória After dinner cocktail. Každý súťažiaci sa musel zúčastniť oboch kategórií a povinne absolvovať písomný test.

Súčasťou programu bol dňa 20.04. 2022  Workshop ( St. NICOLAUS, a.s. ) – aktuálne trendy s použitím noviniek z portfólia firmy St. NICOLAUS, a.s  pod vedením viceprezidenta SkBA Tomáša Gyéna, kde sme sa oboznámili s novými trendmi v gastronómii ako napríklad párovanie s jedlom a mixológia.

Receptúry miešaných drinkov museli byť pôvodné, podmienkou bolo použitie sirupov značky Giffard, suroviny značky Budiš  a z portfólia spoločnosti St. Nicolaus, a.s. Súťažiaci mali v časovom limite 6 minút namiešať  3 porcie z každého drinku.

Mária Pilarčíková súťažila v kategórii Soft drink s drinkom Tropical breeze

/Kokos Gifard,  pyré jahodové, ananásová a pomarančová šťava, doliať rebarborovým tonicom s ibištekom/ Dekorácia: ananás, sušený kvet ibišteka

After dinner cocktail –  súťažný nápoj Pleasure

/ Professore Rum, Sherry Nectar Pedro Ximenéz, vanilka Giffard, čerstvá limetková šťava/ Dekorácia: hrozno, limetková kôra

Roman Húšťava súťažil v kategórii Soft drink s nápojom Zázvorový dych

/Maracuja Giffard, čučoriedkové pyré, čerstvá limetková šťava, ananásová šťava, pomarančová šťava, doliať – Ginger beer/ Dekorácia: passion, čučoriedky, pomaranč, mäta

Afteer dinner cocktail – súťažný nápoj Štipľavý závan Karibiku

/Professore Rum, Piment d´Espelette, kokos Giffard, pomarančová šťava/ Dekorácia: sušený pomaranč a čilli paprička

Počas súťaže sme si zažili aj veľa stresu, kým sme sa dostali na poradie, keďže sme súťažili  medzi poslednými. No aj napriek tomu súťažiaca Mária Pilarčíková sa umiestnila v striebornom pásme a Roman Húšťava v zlatom pásme a zároveň získal zaslúžené 3. miestokategórii Absolútny víťaz.

MOV Mgr. Miroslava Hrabušová